Waterpolo Waterpolo Waterpolo Waterpolo Waterpolo Waterpolo

Támogatóink

Szentes Város Önkormányzata HUNGERIT Zrt. Legrand Tippmix CSOMIBER Beruházás-szervező és Szolgáltató Kft. Yordo Waterpolo and swim apparel Valkai Zsolt sportmasszőr Szentesi Vízisportért 2006 Alapítvány Horváth Mihály Gimnázium BF-Pondera Könyvelő és Szolgáltató Kft. Comix System Kft. Generali Biztosító Zrt. Ginkgo Hotel
Barizber Kft.
Electro-Hair Kft.

A szentesi uszoda és az úszó-vízilabdasport története

Az uszoda megépítésének gondolata 1930 nyarán vetődött fel. Helyét a remek adottságokkal rendelkező városi Széchenyi Parkban jelölték ki. 1932. szeptember 4-én, közel 3000 lelkes néző előtt, emlékezetes úszóversennyel és a város vízilabda sportjának történetében első ízben, bemutató mérkőzéssel megnyitották az új 50x20 m-es versenyuszodát.

Az első pólómeccs 1932-ben az 50 méteres medence avatásakor
Az első pólómeccs 1932-ben az 50 méteres medence avatásakor

Ezt bővítették 1972-ben egy 33×21 m-es, majd pár év múlva egy 25xl2 m-es versenymedencével.

Az első kiemelkedő siker, hogy a város vízilabda csapata 1947-ben egy évig az első osztályban szerepelt. A következő fotó akkor készült, amikor a SZUE (Szeged) kiváló csapatát az 50 méteres medencében 6:4-re legyőzve OB I-esek lettek.

A MÁV Szentes vízilabda csapata 1947-ben
A MÁV Szentes vízilabda csapata 1947-ben: Mezei Gyula, Horváth László, Rúzs-Molnár Ferenc, Wolf Károly, Kun György, Nádai László, Pajtás Dénes, Kanász N. János, Haraszti Ervin

Ezután hosszú évekig csak II. osztályú mérkőzéseket láthatott a közönség. 1960-ban és 1962-ben egy-egy évig újra bejutott a csapat a legjobbak közé, de nem sikerült megkapaszkodnia, kiesés lett a vége.

Az igazi sikerek 1972-től datálódnak dr. Rébeli Szabó József edző vezetésével, a szentesi csapat bejutott az első osztályba, és mind a mai napig ott is található.

Az OB I-es csapat 1977-ben
Az OB I-es csapat 1977-ben: Kozák János szakosztályvezető, Zentai Tibor, Soós László, Halász Mihály, Kádár József, Pengő László, Komlósi János, Horváth György, Rébeli József edző, guggolnak: Szabó Imre, Juhász István, Szénászky János, Kurucz Márton, Szilágyi Mihály, Fülöp Tibor

A fent említett edző által nevelt csapat legnagyobb sikerét 1980-ban éri el, mikor megnyeri a Magyar Kupát, az edző már ekkor dr. Tóth Gyula. A következő évben a nemzetközi porondon is megállja a helyét a kisváros vízilabda csapata, hiszen bejutnak a Kupagyőztesek Európa Kupájának döntőjébe, de itt már nem sikerül győzni.

Csapatkép 1980-ból
Csapatkép 1980-ból: Pengő László, Horváth György, Dömsödi József, Komlósi János, Mezei József, Kucsera Gábor, Kurucz Márton, Komáromi Péter, dr. Tóth Gyula, guggolnak: Kozák János szakosztályvezető, Soós László, Szénászky János, Kádár József, Vass Sándor, Fülöp Tibor

Az utóbbi években mind meghatározóbb csapata lett a honi első osztálynak, elsősorban nagyszerű nevelő munkájának köszönhetően a vízilabda-szakosztály. Ennek csúcsa, hogy 1990/91-es bajnoki évben ezüstérmet nyer a felnőtt csapat. Játékosaink közül sokan hosszú évek óta tagjai a különböző válogatott keretnek. Közülük is kiemelkedik Tóth László Európa-bajnoki ezüst-, világbajnoki bronzérmes, olimpikon, világkupa győztes.

ifj. Tóth László 1987-ben
ifj. Tóth László 1987-ben

A szentesi vízilabda-sport erejét biztosítja, hogy az OB-I.-es felnőtt csapat mellett, egy női, egy szenior, egy amatőr és öt utánpótlás csapatot is foglalkoztat, nem beszélve arról, hogy jelenleg 15 volt szentesi játékos szerepel más OB-I.-es csapatokban.

Fiatal sportág a női vízilabda, amely eredményeit tekintve minden valószínűséggel ranglistavezető. Szentesen 1983. augusztus 20-án került sor az első női mérkőzésre (Szentes–Hódmezővásárhely 6:1). A lányok rendkívül gyorsan fejlődtek szakmailag dr. Tóth Gyula és segítői (Pásztor Antal, Fülöp Tibor) munkájának köszönhetően.

Dr. Tóth Gyula 1987-ben
Dr. Tóth Gyula 1987-ben

1987 óta már 9 magyar bajnoki címet szerzett felnőtt női csapatunk. 1990-től 10 éven át dr. Tóth Gyula volt a magyar női vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, aki már 1991-ben Európa-bajnokságot nyert csapatával, amelyben hat szentesi játékos is szerepelt: Huff Zsuzsa, Eke Andrea, Vincze Edit, Rónaszéki Ildikó, Tóth Noémi és Szamosi Csilla.

1993-ban páratlanul szép siker született, mégpedig idehaza. Szentesen zsúfolt lelátó mellett lányaink a Bajnokcsapatok Európai Kupáját is megnyerték, óriási közönségsikert aratva. Íme a BEK győztes csapat tagjai: Huff Zsuzsa, Vincze Edit, Sipos Edit, Tóth Gabriella, Tóth Noémi, Rónaszéki Ildikó, Szamosi Csilla, Stieber Mercedes, Kádár Noémi, Debreceni Beáta, Sipos Anett, Sipos Ivett, Erdőháti Nagy Anett és Rafael Irén.

1993-ban dr. Tóth Gyula mesteredzői címet kapott.

Az 1994-ben, Rómában megrendezett női vízilabda világbajnokságon a nagy rivális Hollandia előtt Magyarország szerezte meg az első helyet, soraiban megint csak 6 szentesi játékossal. A világbajnok játékosok és vezetőik láthatók a következő képen.

1994. Róma
1994. Róma. A világ tetején: dr. Pavlik Gábor, dr. Tóth Gyula, Rafael Irén, Szremkó Krisztina, Stieber Mercédesz, Tóth Gabriella, Fejér Miklós, Takács Ildikó, Dancsa Katalin, Sipos Edit, Tóth Noémi, Dubecz József, Huff Zszuzsa, Szalkay Orsolya, Eke Andrea, Kertész Zsuzsa, Rédei Katalin

Néhány éve megkezdődött a női utánpótlás szervezése és rendszeres szakmai munkája. Ma már mintegy 50 lány látogatja az edzéseket, és három utánpótláscsapat játszik az országos utánpótlás bajnokságban.